mandag 18. februar 2013

Journalistikk - reportasje


ET MINIBILDE PÅ SAMFUNNET
Å bo på internat er ikke nødvendigvis som en dans på roser. Blir likestilling i forhold til husarbeid tatt på alvor? Kan et internat kanskje samenlignes med et minibilde på samfunnet?

TEKST OG FOTO:
Marit Inga Sture

En undersøkelse
fra f-b.no 26.09.2012 viser at kvinner i parforhold gjør nesten alt husarbeidet. Hele seks av ti mente at kvinner gjør mye mer husarbeid enn det menn gjør. Hvordan fungerer egentlig en slik situasjon blant ungdommer og gjelder det samme på et internat som det gjør i vanlige hjem?

Her på internatet har de en ordning som går ut på at ungdommene er nødt til å vaske et fellesområde i huset eller være med på å handle mat hver mandag. I tillegg har de små plikter som for eksempel å rydde opp etter seg når de har bakt eller sette inn i oppvaskmaskinen.

  - Jentene her på internatet er definitivt mye flinkere til å ta del i husarbeid enn guttene, sier Grete uten å nøle. Grete Synsvoll (60) har nemlig jobbet på Stadped vest bokollektiv for døve og hørselshemmede i tre, snart fire år, og snakker dermed av ganske god erfaring. - Vi kan selvfølgelig be guttene om å gjøre diverse, men de velger aldri å gjøre noe av fri vilje. Det er ikke ofte personalet trenger å be jentene om for eksempel å sette på plass varer. I de aller fleste tilfeller er dette noe jentene gjør helt frivillig fordi de tar det som en selvfølge. Det er derimot svært sjeldent at de ser guttene gjøre noe slikt. Siden Grete har jobbet her et par år nå, har hun fått erfare at jentene fra tidligere år også har vært flinkere enn guttene til å ta del i praktisk arbeid.

- Her på internatet må jeg gjøre mye mer husarbeid enn det jeg måtte hjemme, sukker Bendik (16). Da Bendik bodde hjemme hadde han ikke særlig mye ansvar når det gjaldt husarbeid. Der måtte han bare rydde på plass etter middag og holde rommet sitt noenlunde ryddig. Alle andre arbeidsoppgaver ble gjennomført av moren og søsteren.
Det værste Bendik vet om er å vaske og derfor blir mandag, også kalt vaskedagen, et mareritt i hans øyne. Ukas høydepunkt er derimot den faste dagen når moren hans kommer for å hente skittentøyet.

- Det hender jo at jeg prøver å snike meg unna vaskedagen, men dere jenter er jo så ordentlige
på det så jeg slipper aldri unna, sier Bendik med en anelse misfornøyd tone i stemmen.

- Jeg fikk sjokk den første uken på internatet da jeg oppdaget hvor lite ansvar jeg har her i forhold til hjemme, sier Anne Lise (16).  Anne Lise legger mye vekt på at husarbeid og ansvar er svært viktig, både for hennes egen del og for miljøet rundt. - Jeg syns det er veldig viktig at vi har et godt og friskt miljø her på internatet og derfor er det også viktig at alle gjør pliktene sine, sier Anne Lise og nevner også at hun lett får dårlig samvittighet viss hun ikke har mulighet til å gjøre pliktene sine en dag. Hun syns det er veldig viktig at hun selv tar ansvar, men hun mener også at de andre på internatet må gjøre sin del for at de sammen kan skape et rent og friskt miljø. Dette syns hun ikke at guttene takler så bra. - Vi jentene gjør veldig mye mer husarbeid enn guttene og vi gjør det uten å klage. Dette er et område guttene bør skjerpe seg på! sier Anne Lise bestemt. Hjemme måtte Anne Lise vaske klær, rydde rommet sitt og vaske både kjøkken og stue, mens på internatet må hun, som alle andre, bare vaske et fast fellesområde en gang i uken. - Jeg er avhengig av å ha det rent og ryddig rundt meg og jeg legger meg ikke i skittent sengetøy for å si det sånn”, ler Anne Lise.

I samme undersøkelse fra f-b.no kom det også tydelig frem at kvinner ikke nødvendigvis er særlig misfornøyde med det faktum at det er de som gjør mest husarbeid. Faktisk viste undersøkelsen at mange kvinner egentlig trives godt med et slikt opplegg. Blant jentene på internatet viste det seg altså å være stikk motsatt, men hva mener egentlig guttene?
- Det at jentene gjør mer husarbeid enn guttene stemmer nok ja, men det gjør ikke meg noe», sier Bendik og ler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar